Klustips

U kunt fijn wonen in een woning die goed is onderhouden. Daarom geven we u graag een paar klustips. Voor een goed werkende centrale verwarming bijvoorbeeld. Of een gezond leefklimaat. Maar ook tips voor praktisch schoonmaakwerk en degelijk schilderen.

Schilderen

Wilt u binnenshuis muren, plafonds, kozijnen of deuren schilderen? Dan is het belangrijk om de juiste verf te gebruiken. Hoe doet u dat?
 • Onbeschilderde muren en plafonds: gebruik latexverf.
 • Gebruik bij geschilderde muren en plafonds dezelfde verfsoort om afbladderen te voorkomen. Controleer dit door met een natte lap over de oude verf te wrijven. Geeft het af? Dan is er een veegvaste verf gebruikt. Geeft het niet af? Dan is er een wasbare verf gebruikt.
 • Maak de ondergrond vet- en stofvrij voordat u gaat schilderen.
 • Muren: gebruik water en zeep of verdunde ammoniak.
 • Plafonds: gebruik warm sodawater.
 • Houtwerk: schuur de ondergrond licht op en poets na met verdunde ammoniak.

Schoonmaken

Voor veel lastige schoonmaakklusjes zijn eenvoudige middeltjes voldoende:
 • Keukenkastjes schoonmaken is gemakkelijker als u een stuk zeil op de bodem plakt.
 • Ramen wassen: gebruik water met een beetje huishoudazijn of afwasmiddel.
 • Kranen en douchekop: u verwijdert kalkaanslag door de kraanknop, kraanuitloop of douchekop een nacht te laten weken in water met een beetje azijn (één deel azijn op tien delen water) of ontkalkingsmiddel.
 • Stickers verwijderen: verwarm de stickers met een föhn en maak ze los. Lijmresten haalt u weg met spiritus, wasbenzine, verfverdunner of een speciaal middel om stickers te verwijderen.
 • Aluminium kozijnen: roestvlekken verdwijnen met azijn of citroensap.
 • Kunststof kozijnen: schoonmaken gaat het beste (en is het veiligste) met een autowasmiddel.

Stroomstoring

Veroorzaakt een van uw elektrische apparaten een stroomstoring? Haal dan alle stekkers uit de stopcontacten. Schakel de stroom weer in en doe de stekkers één voor één weer in de stopcontacten. U merkt meteen welk apparaat de storing veroorzaakt.

Brandveiligheid

U kunt zelf veel doen om uw huis brandveiliger te maken. Of de gevolgen ervan te beperken als er toch brand uitbreekt. Deze controlelijst van De Brandweer helpt hierbij. U kunt er uw leven en dat van uw huisgenoten mee redden.

Water en winter

Isoleer kranen en leidingen in onverwarmde ruimtes met leidingisolatiemateriaal. Tap buitenkranen af voordat het gaat vriezen. En gaat u in de winter voor meerdere dagen weg? Laat de cv dan gewoon aanstaan. En zet de thermostaat laag, bijvoorbeeld op 10 graden.

Ventileren en luchten

Goed ventileren en regelmatig luchten is belangrijk voor uw gezondheid en dat van uw huisgenoten. En het voorkomt schimmel. Zorg daarom voor een goede ventilatie en lucht de kamers elke dag.

Ventileren doet u als volgt:

 • Houd ventilatieroosters open. Sluit ze niet af en zorg dat ze van binnen en buiten goed schoon zijn.
 • Heef u geen ventilatieroosters? Zet dan in de kamer waar mensen zijn een raam(pje) op een kier. Doe dit overdag, maar als de veiligheid dit toelaat ook 's nachts.

Alleen ventileren is niet voldoende. Lucht de woonkamer voordat u naar bed gaat en lucht de slaapkamers na het slapen. Zet daarvoor het raam 15 tot 30 minuten open.

Bent u in de keuken of badkamer? Zorg dan voor voldoende frisse lucht, anders werkt het afzuigkanaal niet. Zet tijdens het gebruik en minstens een half uur daarna een raam op een kier. In een badkamer zonder raam houdt u de kier onder de deur vrij.