Buurtbemiddeling tijdens de Corona-maatregelen

30 maart 2020

Buurtbemiddeling tijdens de Corona-maatregelen

U kunt tijdens de Corona-maatregelen alleen bij Buurtbemiddeling terecht voor een telefonisch adviesgesprek, om te overleggen wat u in uw situatie zou kunnen doen of als u uw verhaal kwijt wilt. In dit bericht vertellen we hier meer over. Ook vindt u tips om burenoverlast zoveel mogelijk te voorkomen.  

Veel mensen zijn thuis

We leven in bijzondere tijden door de maatregelen rondom Corona. Het normale leven staat even stil. Bijna iedereen is veel meer in huis, moet thuis werken en de kinderen helpen met het schoolwerk. Anderen moeten werken in moeilijke omstandigheden.  Er is onzekerheid en soms ook wel angst.

Tegelijkertijd brengt deze tijd ook saamhorigheid. Conflicten worden even aan de kant gezet om voor elkaar te kunnen zorgen. Buren doen boodschappen voor elkaar, initiatieven ontstaan om onze kwetsbare medemens te helpen. Mooi om te zien dat we elkaar in echte crisis weten te vinden.

Tips voor het samenleven

Maar soms lukt dat samenleven even niet. We begrijpen dat juist nu burenoverlast extra vervelend kan zijn. Want we horen en zien elkaar meer dan in normale tijden. We kunnen nu misschien ook minder verdragen van elkaar. Daarom heeft Buurtbemiddeling wat tips voor u op een rijtje gezet.

  • Als u weet dat u een klus gaat doen die geluidsoverlast kan veroorzaken, laat dit dan de buren weten (schrijf een briefje of stuur een appje) zodat ze weten hoe lang het duurt. En houd rekening met thuiswerkende buren.
  • Realiseert u zich dat geluiden van dichtslaande deuren, harde muziek, blaffende hond, draaiende wasmachine of de trap oprennen voor de buren soms net zo hard te horen zijn. Houd hier waar mogelijk rekening mee. Kleine aanpassingen in uw gedrag kunnen al een groot verschil maken. Zoals zachtjes de trap op en af lopen, de deuren zacht open en dicht doen, sloffen of sokken in huis dragen en een hoofdtelefoon op zetten in plaats van de boxen hard aan doen. Denk ook aan de materialen. Doe viltjes onder de meubels en gebruik deurdrangers.
  • Als u boos bent of geïrriteerd raakt, nemen uw emoties gemakkelijk de overhand. Wacht tot u rustig bent voordat u de buren aanspreekt. Dan komt de boodschap veel beter over. Blijf vriendelijk en rustig. Boosheid roept boosheid op en brengt u niet verder.
  • Normaal gesproken adviseren wij de buren persoonlijk te spreken wanneer de irritaties oplopen. In deze situatie is dat lastiger. U kunt in ieder geval telefoonnummers uitwisselen. Nodig elkaar uit om even te bellen bij ervaren overlast.

Buurtbemiddeling inschakelen

Komt u er toch niet uit met de buren? Dan zou Buurtbemiddeling kunnen helpen. Helaas kunnen de vrijwilligers op dit moment geen persoonlijke gesprekken voeren. Wel kunt u bij ze terecht voor een telefonisch adviesgesprek, om te overleggen over uw situatie of om uw verhaal te doen. Daar zijn ze voor.

Over Buurtbemiddeling

Buurtbemiddeling wordt verzorgd door Sterker sociaal werk. U kunt tijdens kantoortijden bellen naar (088) 001 13 33. U wordt dan in contact gebracht met de coördinator in uw gemeente. Of kijk op onze site www.buurtbemiddelingsterker.nl. Ook op de gloednieuwe site vol met tips www.problemenmetjeburen.nl kunt u lezen hoe u om kunt gaan met problemen met de buren.

Om deze website goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid. Instellingen Direct Accepteren