Prestatieafspraken 2021: meer woningen, duurzame buurten en zo lang mogelijk zelfstandig wonen

14 december 2020

Prestatieafspraken 2021: meer woningen, duurzame buurten en zo lang mogelijk zelfstandig wonen

Oosterpoort, Huurders Vereniging Woonbelang en de gemeenten Berg en Dal en Heumen hebben op 9 december de prestatieafspraken voor 2021 ondertekend.

De belangrijkste afspraken

Samen richten we ons in 2021 op leefbare kernen en wijken. We zorgen voor voldoende sociale huurwoningen en klimaatbestendige buurten. De woningen moeten passen bij de huidige woonbehoeften, maar ook bij de woonbehoeften over 10 jaar.

We willen het aantal huurwoningen laten groeien

Het woningtekort in de regio Arnhem-Nijmegen is groot. Dit geldt ook voor Berg en Dal en Heumen. Volgens het woningonderzoek van 2019 zijn in de gemeenten veel meer woningen nodig dan we eerder verwachtten.

We gaan onderzoeken of we meer woningen (terug) kunnen bouwen in gebieden waar we oude woningen gaan vervangen voor nieuwe. Daarnaast kijken we of het mogelijk is om bestaande woningbouwplannen te versnellen en zoeken we naar nieuwe bouwlocaties.

Verdere verduurzaming: daken maximaal gebruiken

Alle partijen hebben ambities op het gebied van duurzaamheid. De nieuwbouwplannen bieden daarin ook kansen. Nieuwe woningen laten we meteen voldoen aan de duurzaamheidseisen. Maar ook bestaande woningen gaan we de komende jaren verduurzamen naar gemiddeld energielabel A. In 2021 onderzoeken we samen hoe we de ruimte op daken van huurwoningen maximaal kunnen benutten voor zonnepanelen. Waarbij we uiteraard rekening houden met de wettelijke kaders.

Langer Thuis

Het aantal ouderen neemt toe. Samen zoeken we naar mogelijkheden om hen zo lang zelfstandig mogelijk thuis te laten wonen. Een goede samenwerking is belangrijk om een passend aanbod voor ouderen te bieden. Een aanbod dat is afgestemd op de wensen en behoeften van nu. We maken de woning bijvoorbeeld geschikt door kleine aanpassingen. Of we helpen bewoners te verhuizen naar een woning die beter past bij hun behoefte. Dat zorgt tegelijkertijd voor doorstroming op de woningmarkt.

We spreken van “doorstromen” als bewoners verhuizen naar een andere huurwoning die beter aansluit bij hun levensfase. De achtergelaten huurwoning komt weer vrij voor andere woningzoekenden. Zo ontstaat beweging op de woningmarkt.

> Lees hier de prestatieafspraken

 

Om deze website goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid. Instellingen Direct Accepteren